Управляващите у нас взеха важно решение.Министерски съвет прие решение за спиране на действието

...
Управляващите у нас взеха важно решение.Министерски съвет прие решение за спиране на действието
Коментари Харесай

България стопира Договора за въоръжените сили в Европа

Управляващите у нас взеха значимо решение.

Министерски съвет прие решение за прекъсване на действието за България на Договора за елементарните въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), оповестиха от Министерството на външните работи.

Договорът е подписан през 1990 година и влезнал в действие от 1992 година, открива баланс в пет категории стандартни въоръжения (бойни танкове, бойни бронирани машини, артилерийски системи, бойни самолети и ударни вертолети) сред НАТО и тогавашния Варшавски контракт. Договорът докара до значително понижаване на общото количество на въоръженията в Европа след края на Студената война и в продължение на няколко десетилетия имаше основно значение за архитектурата на сигурност на европейския континент, написа 19min.bg.

На 9 юни 2023 година Руската федерация уведоми публично за отдръпването си и от ДОВСЕ. С този акт беше нарушено значително изискване за по-нататъшното използване на Договора като стратегически обвързващ документ, намаляващ опцията от огромен боен спор.

При по този начин основаната справедлива неспособност за реализиране на задачите на Договора, на своето съвещание Министерски съвет реши да спре действието му за България. Същевременно, българската страна остава ангажирана с военната бистрота и построяването на доверие в региона на стандартните въоръжения, като ще прегледа опциите за използване на доброволни ограничения, допринасящи за увеличението на предвидимостта и стабилността в Европа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР